Sterylizatory to specjalne urządzenia, które przyczyniają się dezynfekowania wszelakiego rodzaju przedmiotów. Ma ono na celu usunięcie z nich wszystkich zarazek i drobnoustrojów, które mogłyby mieć niekoniecznie bardzo dobry wpływ na zdrowie osób, jakie będą miały z nimi kontakt.
Na przykład powszechnie używa się sterylizatory w przemyśle gastronomicznym i kosmetycznym. W gastronomii sterylizuje się sztućce, czy noże, których kucharze używają do przygotowywania potraw.
W sterylizatorach w znaczącej liczbie przypadków stosuje się promienie UV i to one przyczyniają się do wyeliminowania czynnika niebezpiecznego. Urządzenia, które spełniają takie zadania, mają specjalnie opracowaną budowę. W wielu sytuacjach wykonuje się je ze stali kwasoodpornej, dzięki czemu są one niewiarygodnie trwałe. Sterylizatory mają dzisiaj bardzo szerokie wykorzystanie. Dzięki nim możliwa jest dezynfekcja wody, przy czym nie zmienia się jej stanu chemicznego. Takie urządzenia można obsługiwać na basenach, co umożliwia zrezygnowanie z chlorowania wody. Sterylizatory używać można również w browarach czy rozlewaniach wód mineralnych. Zdarza się, że używa się je też w szklarniach zamkniętych. Z powodzeniem odnajdują się one w oczkach wodnych, bo ich wykorzystanie przyczynia się do wyeliminowania zazielenienia wody i rozwoju w niej bakterii. Są to urządzenia mało kosztowne w eksploatacji i dlatego ich popularność systematycznie się zwiększa. Nierzadko zakłady produkcyjne mają obowiązek wyposażania się w sterylizatory. Spotyka się je także w gabinetach medycznych. Sterylizacja jest powszechnie stosowana w lecznictwie.
Warto zobaczyć: sterylizatory uv.